İŞTE!.. Bu araya benim girmem lazım
EXE?.. En nefret ettiğim yükleme tarzı.
Caner hocam,tamam!, yüklemenize birşey demeyeceğim, doğru yüklemiş sayabiliriz..Ancak;
1-) şu sayfamıza yıllar önce açtığım EXE'li yüklemeler hakkındaki yazımı lütfen YAVAŞ ve dikkatlice okuyun, hiç bir kelimeyi kaçırmayın lütfen:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Burada EXE'li eklentilerin Asıl FS'nize zarar vermeden çok kolay bir şekilde ve neyi nereye yüklediğinizi de bilerek yapabiliyorsunuz. Özetle; şayet Asıl Fs'niz D:/ diskindeyse, siz diğer C:/ diskinize sanal (Boş Fs dizini açıp oraya ERXE'yi açıyorsunuz.. Devamı sayfamızda...
2-) Önce indirdiğiniz eklentinin FsX'mi ve Fs9 mu olduğuna tekrar bakın lütfen,
3-) 1.maddede verdiğim sayfadakileri uygulamadan önce, eklediğiniz bu eklentiyi kaldıracağız.. :
Başlat/Denetim masası/ Program Ekle Kaldır sayfası açıldığında (biraz bekledikten sonra yüklenen programlar gelir) eklediğiniz eklenytiyi(Washington KHQM) sıralamada bulunuz. Satırın sağ tarafındaki Kaldır butonuna basın ve "Remove" yapmaya başlasın. (Türkçe kelimelerin arasına ben de soktum ya yabancı kelimeyi
bana da uyarı gelebilir
)
NOT: Bazı EXE'li eklentilerde EXE nin işi, RAR'ı açar gibi sadece klasör ve dosyaları yükler, "
Program Ekle/Kaldır'da" program görünmeyebilir. yani Uninstall'ı yoktur. Bu sebepten belki bu eklentinizi
Program Ekle Kaldır da göremeyebilirsiniz.
Bu kaldırma işleminden sonra (Programı
Program Ekle Kaldır da göremeseniz de devam... Yine
Başlat/çalıştır/ ı açın. Oradaki boşluğa "
regedit" yazın ve TAMAM tıklayın. Açılan Regedit(kayıt defterinde)
HKEY_LOCAL_MACHNE / SOFTWARE 'yi tıklayın ve aşağıya doğru eklenen bütün programları görün. Bunların arasında yavaş yavaş aşağılara ilerlerken eklediğiniz bu eklentinin ya
Yapımcının adı, ya da
eklentinin kendi adını bulun. Bulamadıysanız kapatın sayfayı. Ama bulduysanız; bu eklenti olduğuna emin olun!.. ve sağ tıklayıp "SİL" deyin. Sonra sayfayı kapatın.
Regedit'te yaptığımız bu silme işlemi EXE'nin oraya attığı kayıt anahtarını sikmek, bir sonraki aynı EXE' yüklemesini tam sapğlıklı yapmak içindir.
- Bir işlem daha; EXE'yi çalıştırdığınızda, FS hangi diskinizde ise oraya yüklenmiş olmalı. FS dizinine gidin. Ana root sayfasındaki SARI klasörlerin ve içindeki klasörlerin "
Değiştirilme Tarihlerine" bakarak (Bu tarihler, sizin EXE'yi yüklediğiniz tarihlerdir.) ..hangi tarihte yüklediyseniz o tarih yazan klasörlerde/ içindekilerde de bu eklentinin dosyaları vardır. Bunları da bulup silin.
NOT: Bazı EXE'li scenery yüklemeleri sıktrasında sadece Addon Scenery'ye klasör atmaz.. Ayrıca "Effects" veya "Modules", vs diğer orijinal klasörlerin içine de dosya atan EXE'li eklentiler vardır. Bunlar Önemli... Bu nedenle Ana root dizinindeki bütün klasörlerin EXE'yi yüklediğiniz tarihi aklınızda ise; "Değiştirilme Tarihlerine" bakmalısınız.
...Şimdi, bu işlemlerle tamamiyle eski EXE'li yüklemeyi FS'den(PC'den) kaldırdığımızı varsayalım...Ve devam..
4-) Bu takdirde tekrar o meşhur EXE'mizi tıklamadan ÖNCE
1nci maddede verdiğim linkte yazılı sanal-BOŞ FsX dizinini kuralım..
Bu arada o sayfamızda belki yazmamış olabilirim; Şayet TEK bir diskiniz var ve ikiye de bölünmediyse(C: ve D: olarak yoksa)... O takdirde şöyle yapılıt:
TEK bir disk var, o da C:/ diski.. FS ve herşey buraya kurulu.. EXE'yi yüklemeden önce Asıl FS dizinine "
Flight Simulator X_Asil" yazın. Yeni açacağınız sanal-BOŞ FsX dizinin ismini de "
Flight Simulator X" yazın ve içine diğer asıl FS dizininde ola bütün sarı klasörler gibi isim vererek, boş olarak veya içerlerine birer TXT dosyası oluşturarak açın. Biz burada sadece sağlam(FSnize zarar vermeden) EXE'yi yüklemek için asıl FS'nizi korumak için ona "
Flight Simulator X_Asil" ismini yazıyoruz. Çünkü EXE, sizin yeni- boş açtığınız sanal olan ve ismini "
Flight Simulator X" yazdığınız yere dosyalarını yükleyecek. Sonra da siz oradaki "Değiştirilme tarihlerine ve SAATine" bakarak yüklenen klasörleri ve içindeki yüklenen dosyaları bularak, bunların birer kopyasını alarak uzantısını değiştirdiğimiz "
Flight Simulator X_Asil" dizinindeki aynı adlı klasörlere taşıyacağız.
..Ve sanki EXE'siz gibi, elimiz ile nasıl ve nereye hangi dosyaları attığımız bilerek eklentiyi yüklemiş olacağız.
5-) Bunları yaptık ve dosyalar asıl FSX'imize attık. hemen FS'yi çalıştırmıyoruz.
ÖNCE; aynı sayfadaki EXE'li yüklenen sanal "
Flight Simulator X" klasörümüzü (dizinini) olduğu gibi sağ-tık/ "KES" yaparak masaüstüne alıyoruz.
A- Tekrar "Microsoft Games/ "
Flight Simulator X_Asil" diziönerek ismindeki uzantı olan
"_Asil" kelimesini siliyoruz. Ve tekrar dolu FS'mizin dizin ismi, "
Flight Simulator X" oluyor.
B- Bu dizini açıyoruz.Elle kopyalayıp yüklediğimiz klasörlerden "Addon Scenery" içine attığımızı varsaydığımız "Washington KHQM" klasörünü açıyoruz. İçinde iki adet sarı klasör daha vardır: SCENERY ve TEXTURE klasörleri.. Bu klasörlerden SCENERY klasörünü açıyoruz ve içinde "AF2_Wash??.bgl" veya (başka bir isim de olabilir) AFCAD dosyası var mı?, yok mu? ona bakıyoruz. Bu dosya genelde "AF2_????.bgl" ile başlar. Bazı uyanık tasarımcılar, bu dosyayı bulamasınlar diye, baştaki AF2 harflerini silerek farklı adlarla "????.bgl", vs.. gibi isimler de takabilir. Fakat boyutu 10 ile 70 kb arasındadır. Niye bu dosya üzerinde duruyorum?...Çünkü Yiğit hocamın dediği gibi; şayet bu dosya orada yoksa veya EXE bunu başka bir klasöre attıysa, sizin esas sorununuz olan "eklentiyi bulamama-seçememe" sorununu yaratır.
Şimdilik yazacaklarım bu kadar. Bende de FsX yüklü olmadığından maalesef izafi olarak ancak bu kadar yardım edebiliyorum. Keşke Fs9 olsaydı?.. Bu kadar uzamazdı ve siz de bu kadar üzülmezdiniz.
FsX kullanan hocalarınm, verdiğiniz linkten scenery'yi indirip, bir de onlar test etsinler, rica ediyoruz.
Saygılarımla hocam.